Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Desfășurarea Forumului online de afaceri Moldova – Turcia

Publicat:Tue, 23/06/2020 - 14:16

Pe data de 18 iunie 2020, a avut loc primul Forum online al oamenilor de afaceri Moldova-Turcia, care a întrunit circa 110 participanți. Evenimentul a fost organizat de Consiliul pentru relații economice externe (DEIK)din Republica Turcia, în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova și Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia. La eveniment, a fost efectuată prezentarea oportunităților de afaceri și atractivitatea investițională a țării, dar și au avut loc întrevederi B2B, la care au fost în jur de 60 de persoane din ambele țări.

Scopul evenimentului a fost de a informa antreprenorii turci despre oportunitățile investiționale, facilitățile fiscale oferite de Zonele Economice Libere din țară, atractivitatea sectoarelor economii naționale pentru investitorii turci, dar și experiența de activitate a companiilor turcești prezente în  Republica Moldova.

În calitate de vorbitori, la eveniment au participat Președintele Consiliului pentru relații economice externe (DEIK), dl Nail OLPAK, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Turcia, dl Dmitri Croitor, Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, dl Halil Gürol Sökmensüer, Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, dl Sergiu Harea, Directorul General al Agenției de Investiții din Republica Moldova, dna Rodica Verbeniuc, Președintele Consiliului de afaceri Moldova-Turcia din cadrul DEIK, dl Sinan Bora, și alții.

În prezent, în Republica Moldova activează 1255 de companii cu capital turcesc. După volumul capitalului investit, Turcia ocupă locul 7 printre principalii investitori străini. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în anul 2019, a avut o valoarea de 576 mil. dolari SUA.