Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Măsuri adoptate de autoritățile turcești pentru prevenirea răspândirii noului tip de Coronavirus (COVID-19)

Publicat:Mon, 30/03/2020 - 00:00

Ambasada atenționează cetățenii Republicii Moldova care se află în Republica Turcia sau intenționează să se deplaseze în această țară asupra măsurilor adoptate de guvernul de la Ankara în scopul prevenirii răspândirii COVID-19, după cum urmează:

 • 21 martie 2020, cetățenii din Angola, Austria, Azerbaidjan, Algeria, Bangladesh, Belgia, Camerun, Canada, Ciad, Cehia, China, Columbia, Djibouti, Danemarca, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Guineea Ecuatorială, Finlanda, Franța, Germania, Guatemala, Georgia, Ungaria, India, Italia, Irak, Iran, Irlanda, Coasta de Fildeș, Iordania, Kazahstan, Kenia, Kosovo, Kuwait, Letonia, Liban, Muntenegru, Mongolia, Maroc, Moldova, Mauritania, Nepal, Niger, Norvegia, Olanda, Macedonia de Nord, Oman, Filipine, Panama, Peru, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Arabia Saudită, Spania, Suedia, Elveția, Taiwan, Tunisia, Uzbekistan, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Ucraina nu pot intra în Turcia pe cale aeriană, terestră sau maritimă. Restricția se aplică și transportatorilor auto.

 • Cetățenii moldoveni, care dețin permis de trai în Turcia, vor avea posibilitatea să intre în această țară doar o singură dată până la suspendarea măsurilor întreprinse în vederea prevenirii răspândirii noului tip de Coronavirus (COVID19)

 • Din 22 martie curent, persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste, precum şi celor cu afecțiuni cronice le este interzis să iasă din casă. Acestea, în caz de necesitate, vor putea ieși din casă în baza unui permis special ce poate fi obținut la numerele: 112, 155 și 156.

 • Din 27 martie curent au fost suspendate toate zborurile internaționale.

 • Zboruri interne vor fi operate doar în următoarele orașe turcești: Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon și Van. Doritorii urmând să obțină preventiv un Permis special pentru călătorie.

 • Persoanele care doresc să circule în alte orașe turcești, pe calea terestră, vor fi verificate la intrarea în acestea și în cazul în care li se depistează febră sau tuse, vor fi plasate în carantină.

 • Autoritățile turcești au interzis exporturile de echipamente și produse medicale pentru prevenirea și combaterea noului Coronavirus precum măști, mănuși, combinezoane de protecție, soluții pentru dezinfectare, dar și circuite de ventilație, etc.

 • Închiderea hotarelor terestre cu Iran, Irak, Bulgaria și Grecia.

 • Amânarea evenimentelor și activităților publice.

 • Închiderea școlilor primare, medii, liceelor și universităților. Începând cu 23 martie, elevii și studenții își vor continua studiile prin internet, aplicând sistemul de învățământ de la distanță.

 • Suspendarea tuturor evenimentelor sportive.

 • La ziua de 29 martie curent în Turcia au fost confirmate 9,217 cazuri de COVID19 și 131 de decesuri.

Telefonul ambasadei pentru comunicarea situațiilor de urgență care vizează cetățenii Republicii Moldova este +0090 5386872101.

Se recomandă tuturor persoanelor vizate să consulte în permanență informația actualizată pe pagina Ambasadei https://turcia.mfa.gov.md, de Facebook https://www.facebook.com/MoldovainTurkey, precum și cea a Ministerului Sănătății al Republicii Turcia https://www.saglik.gov.tr.