Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Relaţii comercial-economice

Turcia este unul din cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova la nivel mondial, din punct de vedere comercial și investițional.

Potrivit Biroului Național de Statistică în anul 2021 volumul comerțului bilateral între țări a crescut cu 298 milioane dolari SUA (sau 53,1%), constituind 857,27 milioane dolari SUA. Importul de mărfuri efectuat în anul 2021 s-a ridicat la 543,7 milioane dolari SUA și a înregistrat o creștere de 40% în raport cu perioada similară din anul 2020. Exportul, în perioada de referință a însumat 313 milioane dolari SUA, înregistrând o creștere de 82,8%.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 1255 întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 1005,637 milioane lei, astfel Turcia s-a clasat pe locul 6 în topul partenerilor investiționali, după valoarea capitalului investit.

Unul dintre cei mai mari investitori este Summa Group, companie internațională de construcții cu reprezentanțe oficiale în așa ţări ca: Turcia, Rusia, SUA, Germania, România şi în Republica Moldova activează peste 15 ani. Proiecte: Radisson Blu Leogrand Hotel, Spitalul Internaţional Medpark, Shopping MallDova, Complexul Rezidenţial Crown Plaza și Crown Plaza Park.

Notă: La Chişinău pe 11 septembrie 2014 a fost semnat Acordului de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Republica Turcia, care a intrat în vigoare pe data de 01.11.2016. Acordul are menirea de a impulsiona și consolida relațiile comercial-economice moldo-turce în toate domeniile de interes comun.