Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Relaţii comercial-economice

În primele șapte luni ale anului 2019, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Republica Turcia a înregistrat suma de 338 milioane USD, fiind cu 95 milioane USD mai mult față de perioada analogică a anului 2018. Importul de mărfuri efectuat pe parcursul perioadei de referință a însumat 212,7 milioane USD, iar exportul a constituit 125,4 milioane USD.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 1307 întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 1005,637  milioane lei, astfel Turcia s-a clasat pe locul 6 în topul partenerilor investiționali, după valoarea capitalului investit.

Unul dintre cei mai mari investitori este Summa Group, companie internațională de construcții cu reprezentanțe oficiale în așa ţări ca: Turcia, Rusia, SUA, Germania, România şi în Republica Moldova activează peste 15 ani. Proiecte: Radisson Blu Leogrand Hotel, Spitalul Internaţional Medpark, Shopping MallDova, Complexul Rezidenţial Crown Plaza și Crown Plaza Park.

NB! La Chişinău pe 11 septembrie 2014 a fost semnat Acordului de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Republica Turcia, care a intrat în vigoare pe data de 01.11.2016. Acordul are menirea de a impulsiona și consolida relațiile comercial-economice moldo-turce în toate domeniile de interes comun.