Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Relaţii culturale

Relațiile culturale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia se desfășoară în baza unor acorduri guvernamentale:

  • Acord de colaborare culturală între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia. Semnat – la Chișinău, la 03.06.1994
  • Program de cooperare între Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia. Semnat - la Chișinău, la 17.12.2007.
  • Plan de acțiuni între Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia pentru implementarea Programului de cooperare între Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia,     semnat la Chișinău, la 17 decembrie 2007. Semnat - la Ankara, la 18.12.2013

Pe data de  22 noiembrie 2021 a avut loc vizita de lucru a Ministrului Culturii al Republicii Moldova Sergiu Prodan la Ankara. Programul vizitei a inclus întrevederi cu Ministrul Culturii și Turismului al Republicii Turcia Mehmet Nuri Ersoy și Viceministrul Ahmet Misbah Demircan.

În perioada 23-28 noiembrie 2021, la Ankara, au avut loc Zilele Culturii Moldovenești, prilejuite de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acest eveniment cultural-artistic s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia. Zilele Culturii s-au derulat în format de festival, care a cuprins spectacole de muzică și dans ale ansamblului de dansuri populare ”Joc”, orchestrei naționale de muzică populară ”Lăutarii”, ansamblului de dansuri Kadînja din UTA Găgăuzia, expoziții de pictură, ie, ceramică și covoare ale meșterilor populari din Republica Moldova, precum și prezentarea culturii gastronomice naționale.

De asemenea, pe parcursul anului 2021, cu susținerea Ambasadei, a fost inițiată cooperarea dintre Institutul de Istorie pe lângă Academia de Științe a Moldovei și Societatea Turcă de Istorie (Türk Tarih Kurumu) pe lângă Guvernul Turciei.

La data de 6 octombrie 2022, la Istanbul, Ambasada RM în Turcia, în cooperare cu Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia, a organizat un concert muzical cu participarea formațiilor și artiștilor din Republica Moldova de renume mondial, precum Irina Rimeș, Zdob și Zdub, Sasha Lopez și Dara. Concertul a fost susținut sub egida Festivalului anual ”Beyoğlu Culture Road”, și a avut ca scop promovarea imaginii Republicii Moldova, sărbătorirea Zilei Independenței și a obținerii statutului oficial de țara candidat la Uniunea Europeană, precum și consolidarea cooperării bilaterale moldo-turce în domeniul social și cultural.

La inițiativa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Turcia, Comisiile Naționale a Moldovei și Turciei pentru UNESCO dezvoltă un proiect în domeniul gastronomiei tradiționale, care vizează influențele altor culturi asupra bucătăriilor naționale din cele două state. Proiectul se realizează cu participarea cercetătorilor Institutului Patrimoniului Cultural și cu susținerea Ministerului Culturii Republicii Moldova.