Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia

A A A

Vizită oficială a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova în Republica Turcia

Publicat:Sat, 28/01/2023 - 12:50

În perioada 25-27 ianuarie 2023, Delegația parlamentară a Republicii Moldova, condusă de Președintele Parlamentului Igor Grosu a efectuat o vizită oficială în Republica Turcia. Din delegația parlamentară au mai făcut parte Președintele Grupului de prietenie cu Republica Turcia Fiodor Gagauz, Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe Radu Marian, membrul Comisiei economie, buget și finanțe, membrul Grupului de prietenie cu Republica Turcia, Sergiu Lazarencu, membra Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media; membra Grupului de prietenie cu Republica Turcia Larisa Novac.

Programul vizitei, care a fost organizat cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, a cuprins întrevederi la nivelul cel mai înalt, inclusiv cu Președintele Republicii Turcia și Președintele Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, precum și întrevederi la nivel guvernamental - cu Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale și Ministrul Comerțului.

De asemenea, delegația parlamentară a RM s-a întâlnit în capitala Turciei cu conducerea Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TİKA) și a Uniunii Camerelor și a Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB).

În cadrul întrevederilor, părțile au discutat subiecte de interes comun privind relațiile moldo-turce, dialogul parlamentar bilateral, cooperarea comercial-economică, situația regională, criza energetică, precum și au trasat noile obiective pentru anul 2023.

Cu ocazia vizitei la Ankara, Președintele Parlamentului al Republicii Moldova Igor Grosu a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească în Republica Turcia și a acordat un interviu postului de televiziune TRT-Haber.